Profesia de psiholog este o profesie liberala, reglementata prin legea nr. 213/2004. Activitatea unui psiholog trebuie sa se desfasoare pe baza unui atestat de libera practica obtinut pentru una dintre specialitatile: psihologie clinica, consiliere psihologica, psihoterapie; psihologia muncii, psihologia transporturilor; psihologie educationala, consiliere scolara si vocationala; psihologie aplicata in servicii; psihologie pentru aparare,ordine publica si siguranta nationala.
Ce competente are fiecare?(le voi mentiona pe cele mai importante)
Psihologii cu drept de libera practica in specialitatea psihologia transporturilor au competente pentru: -realizarea testarii psihologice a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere auto; -realizarea testarii periodice a conducatorilor auto; -testarea psihologica a persoanelor cu responsabilitati in siguranta circulatiei.
Psihologii cu drept de libera practica in psihologia muncii au competente pentru realizarea testarii psihologice a persoanelor angajate in munca sau care candideaza pentru obtinerea unor functii;
Psihologii cu drept de libera practica in specialitatea psihologie educationala, consiliere scolara si vocationala pot desfasura activitati de consiliere scolara, consiliere vocationala, interventie educationala in institutii si comunitate, activitati de identificare a problemelor cu care se confrunta cadrele didactice si elevii in mediul scolar,etc.
Psihologii cu drept de libera practica in specialitatea psihologie pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala isi desfasoara activitatea in domeniile mentionate in denumirea specialitatii, si sunt cei care emit avize pentru acordarea dreptului de procurare, detinere, port si folosire a armelor letale.
Psihologii cu drept de libera practica in psihologie clinica, consiliere psihologica sau psihoterapie au competente in: -evaluarea starii de sanatate mintala; -evaluarea personalitatii si a mecanismelor de adaptare; - evaluarea contextului familial, profesional, in care se manifesta problemele psihologice; -interventii specifice pentru persoane cu nevoi speciale; -consiliere si terapie suportiva; -optimizare si dezvoltare personala, autocunoastere; -terapii individuale, de grup, cuplu si familie;- consiliere in situatii de criza; etc.
Fiecare psiholog primeste un cod personal la primirea atestatului de libera practica, in felul acesta putand fi identificat in Registrul Unic de Evidenta al Psihologilor, care se gaseste site-ul Colegiului Psihologilor din Romania.