marți, 8 septembrie 2009

Dependenta de droguri

Drogurile sunt substante care afecteaza starea fizica si psihica a persoanei care le consuma. Dependenta este instalata cand exista modificari de comportament importante si cand nevoia de a folosi droguri nu mai poate fi controlata. Consecintele asupra starii de sanatate nu sunt cunoscute suficient sau sunt ignorate.
In general, persoanele dependente motiveaza consumul de droguri aducand in discutie: problemele din familie caracterizate ca fiind ,,insuportabile", curiozitatea, teribilismul, presiunea anturajului in care exista consumatori. La acestea se poate adauga tipul de personalitate si intensitatea trairilor negative .
Cateva semnale care ar putea indica un posibil consum sunt: schimbare evidenta in comportament, atitudine; manifestari de iritabilitate si furie; evitarea conversatiilor referitoare la grupul de prieteni; aparitia unor dificultati de concentrare (nejustificate de alte afectiuni ); schimbarea obiceiurilor alimentare; slaba coordonare a miscarilor; prezenta unor urme de intepaturi pe corp; ochi rosii, pupile marite, maini care tremura; neputinta de a justifica unele cheltuieli, etc.
Manifestarile de mai sus trebuie observate pe o perioada mai lunga de timp si trebuie exclusa posibilitatea existentei unor boli. Bineinteles ca manifestarile sunt diferite de la individ la individ si in functie de tipul de substanta consumat. Membrii familiei si prietenii sunt cei care pot sesiza schimbarile cel mai bine pentru ca au ca reper comportamentele anterioare consumului.
Persoanele dependente nu cer ajutor din proprie initiativa, ci la presiunile celor apropiati. In acest stadiu persoanele nu au motivatie suficienta pentru schimbare, considerand ca nu se afla in pericol daca ,,mai consuma din cand in cand". Se impune cu necesitate ca aceste persoane sa aiba la dispozitie informatii complete despre efectele negative ale consumului de droguri.
Daca problema este recunoscuta apare si motivatia pentru a stopa consumul. Simpla decizie de schimbare nu inseamna insa ca schimbarea va avea loc neconditionat. Sprijinul specializat este obligatoriu pentru ca legatura persoana-drog este foarte puternica. Dupa un tratament de dezintoxicare se continua cu consiliere psihologica sau psihoterapie.
Interventia psihologica in astfel de cazuri are in vedere restructurarea personalitatii, acordarea sprijinului pentru modificarea stilului de viata, explorarea problemelor care au favorizat aparitia consumului, descoperirea unor strategii de a face fata impulsului de a consuma droguri, intarirea si reintarirea motivatiei de a se elibera de comportamentul adictiv.
Mentinerea abstinentei presupune imbunatatirea imaginii de sine si dezvoltarea capacitatii de adaptare la solicitarile cotidiene. De asemenea, sprijinul familiei si al prietenilor este foarte important pentru o persoana care lupta cu dependenta.