Atacul de panica apare brusc si inexplicabil sub forma unor stari intense de frica si neliniste,senzatii de sufocare,palpitatii,ameteli,senzatie de lesin,teama de moarte iminenta,boala grava sau nebunie.Pentru ca senzatiile fizice sunt puternice,majoritatea celor care dezvolta o astfel de tulburare ajung sa faca tot felul de investigatii medicale ,numai ca, prezenta unei boli grave nu se confirma.De multe ori ,dupa un atac de panica ,persoanele ajung la urgenta sau viziteaza un cardiolog.
Un atac de panica incepe si se sfarseste brusc, durata fiind de max. 10 minute;nu apare intr-un mediu in care persoana se simte in siguranta(de ex. nu apare niciodata acasa, ci pe strada,intr-un magazin,la plecarea intr-o calatorie).
In general ,semnificatia atacului de panica ar fi:,,nu mai rezist",,nu mai fac fata solicitarilor stresante",,cum o sa ma descurc mai departe?" .Persoanele care ajung sa aiba manifestarile de mai sus se considera puternice,se implica in activitati solicitante fara sa tina cont ca exista limite personale si ca este nevoie de un echilibru intre orele de munca si cele de odihna.Atacul de panica este considerat un semn de ,,slabiciune,, dar poate limita libertatea si poate dezorganiza stilul de viata obisnuit.De ex. apare tendinta de a evita o strada,un magazin aglomerat,iesirile din casa fara o persoana de incredere ca insotitor sunt imposibile...
Se pot folosi:tehnici de relaxare,tehnici de respiratie,medicamente ,consiliere pentru a interpreta prezenta simptomelor si pentru a gasi cele mai potrivite solutii la problemele personale,depistarea resurselor proprii pentru a gestiona manifestarile unui atac de panica.