luni, 29 iunie 2009

Greutatea corporala si problemele emotionale

Exista numeroase cauze pentru care greutatea corporala optima nu poate fi mentinuta,cum ar fi:obiceiuri alimentare nesanatoase,lipsa exercitiului fizic,tulburari endocrine.La acestea se adauga :stima de sine scazuta,dificultati de adaptare,trairea unor situatii tramatizante,tendinte depresive ,etc.
Interventia psihologica este utila pentru ca ofera sprijin in:
  • identificarea si constientizarea cauzelor;
  • modificarea imaginii de sine;
  • educarea vointei pentru a incepe un program de exercitii fizice;
  • schimbarea stiului de viata;
  • constientizarea propriilor nevoi afective;
  • cresterea rezistentei la solicitarile familiale si profesionale.

In cele mai multe cazuri modul de alimentare excesiva este preluat din familie ,unde ,adeseori copiii sunt fortati sa termine tot din farfurie,sa consume trei feluri de mancare fara sa tina cont de pragul de satietate personal.

De asemenea,nemultumirile frecvente legate de oferta afectiva a membrilor familiei,in special a partenerului,poate determina un consum excesiv de dulciuri sau gustari pentru a obtine o ,,compensare".

INDICATORI PENTRU STIMA DE SINE SCAZUTA:

  • nemutumire fata de felul propriu de a fi(ex.,,nu am nici o calitate",,nu sunt bun de nimic");
  • evitarea implicarii in realizarea unor sarcini(ex.,,nu voi fi in stare sa iau examenul");
  • toleranta scazuta la frustrare(ex.,,nu stiu cum sa rezolv problema",,nu cred ca mai incerc");
  • sentimentul lipsei de valoare(ex.,, nu ma place nimeni",,de ce m-ar iubi cineva?");
  • afisarea unei atitudini de indiferenta (ex.,,nu ma intereseaza ca...");
  • rezistenta scazuta la influentele celorlalti

miercuri, 24 iunie 2009

Stiluri parentale si consecinte...

1.PARINTELE HIPERPROTECTOR - manifesta ingrijorare excesiva,nu-i permite copilului sa fie independent,prefera sa actioneze in locul copilului si nu-i formeaza resurse pentru a se descurca in viata.

Astfel copilul va deveni :rasfatat,va spune mereu:,,vreau",va avea dificultati in respectarea regulilor, sau dependent,nu va avea vointa,va prefera sa spuna ,,nu pot",va evita responsabilitatile.

2.PARINTELE AUTORITAR - nu accepta sa fie contrazis,vrea sa detina controlul,va spune:,,poti mai mult!",,nu fiicopil!",,trebuie sa fii perfect!",,faci cum spun eu!".

Astfel copilul va deveni: inhibat,temator,descurajat,va lipsit de initiativa,se va intreba tot timpul ,,daca are voie", sau rebel,cu tendinte agresive,nu va tine cont de parerea celorlalti(urmand modelul parintelui).

3.PARINTELE ABSENT - nu se implica in educatia copilului,nu isi asuma rolul de parinte,nu accepta sa fie deranjat,nu manifesta afectiune,,,nu are timp".

Astfel copilul va deveni : responsabil prematur(,,pot sa ma descurc singur") si il va respinge pe parintele absent sau va cauta afectiune la cei din jur cu orice pret(este viitorul adult cu relatii de cuplu dezastruoase).

4.PARINTELE PRIETEN - il incurajeaza pe copil sa fie el insusi,sa isi exprime emotiile,dar nu este ferm niciodata si nu poate sa-i refuze nimic.

Astfel copilul va deveni :indisciplinat(un prieten nu impune restrictii!),nepoliticos sau nu va tine cont de propriile nevoi,si isi va construi viata dorind sa fie placut de ceilalti .

marți, 23 iunie 2009

,,Atacul de panica"

Atacul de panica apare brusc si inexplicabil sub forma unor stari intense de frica si neliniste,senzatii de sufocare,palpitatii,ameteli,senzatie de lesin,teama de moarte iminenta,boala grava sau nebunie.Pentru ca senzatiile fizice sunt puternice,majoritatea celor care dezvolta o astfel de tulburare ajung sa faca tot felul de investigatii medicale ,numai ca, prezenta unei boli grave nu se confirma.De multe ori ,dupa un atac de panica ,persoanele ajung la urgenta sau viziteaza un cardiolog.
Un atac de panica incepe si se sfarseste brusc, durata fiind de max. 10 minute;nu apare intr-un mediu in care persoana se simte in siguranta(de ex. nu apare niciodata acasa, ci pe strada,intr-un magazin,la plecarea intr-o calatorie).
In general ,semnificatia atacului de panica ar fi:,,nu mai rezist",,nu mai fac fata solicitarilor stresante",,cum o sa ma descurc mai departe?" .Persoanele care ajung sa aiba manifestarile de mai sus se considera puternice,se implica in activitati solicitante fara sa tina cont ca exista limite personale si ca este nevoie de un echilibru intre orele de munca si cele de odihna.Atacul de panica este considerat un semn de ,,slabiciune,, dar poate limita libertatea si poate dezorganiza stilul de viata obisnuit.De ex. apare tendinta de a evita o strada,un magazin aglomerat,iesirile din casa fara o persoana de incredere ca insotitor sunt imposibile...
Se pot folosi:tehnici de relaxare,tehnici de respiratie,medicamente ,consiliere pentru a interpreta prezenta simptomelor si pentru a gasi cele mai potrivite solutii la problemele personale,depistarea resurselor proprii pentru a gestiona manifestarile unui atac de panica.

luni, 22 iunie 2009

Depresia

Depresia face parte din categoria tulburarilor afective si poate debuta la orice varsta.Este mai mult decat o dispozitie proasta de moment...Atitudinea pozitiva fata de viitor si fata de posibilitatile personale dispare pentru a face loc unui sentiment de neputinta si gol interior.Chiar sensul existentei este pus la indoiala si raportul cu lumea este modificat.

Cunoasterea simptomelor este utila pentru a solicita ajutor specializat :

  • senzatie de tristete profunda in mare parte a zilei,aproape in fiecare zi;
  • tendinta de a plange cu usurinta;
  • pierderea interesului pentru activitatile cotidiene;izolare sociala;
  • modificari ale apetitului urmate de crestere sau pierdere in greutate;
  • insomnie sau somnolenta excesiva;
  • ganduri despre moarte sau sinucidere;
  • reactii incetinite;dificultati de concentrare;orice actiune presupune un efort;
  • senzatie de oboseala aproape in fiecare zi;
  • sentimente de inutilitate sau de vinovatie ;
  • stare tensionata.

Daca se manifesta cinci dintre aceste simptome cel putin cincisprezece zile consecutiv nu intarziati sa va prezentati la specialist.Acesta va stabili daca depresia este moderata sau severa,daca este nevoie de tratament medicamentos.

Interventia psihologica este indicata in cazurile de depresie moderata.In cazurile de depresie severa, medicul psihiatru este cel care stabileste tratamentul cu antidepresive si abia apoi face recomandare pentru sedinte de consiliere sau psihoterapie.In cadrul sedintelor, persoana afectata de depresie va fi sprijinita:

  • sa inteleaga mai bine cauzele situatiei prezente;
  • sa obtina un control emotional mai bun ;
  • sa constientizeze resursele personale care pot fi reactivate pentru a da calitate vietii;
  • sa stabileasca obiective in conformitate cu propriile dorinte si nevoi;
  • sa gaseasca posibilitatile de optimizare a relatiilor cu cei din jur.

vineri, 19 iunie 2009

,,Consumatori" de energie vitala

INVIDIA - persoana care traieste invidia este coplesita de tristete in prezenta celor care au parte de reusite si bunastare;se poate ajunge pana la depresie...

INGRIJORARILE EXCESIVE - persoana anticipeaza ceea ce s-ar putea intampla intr-un mod negativ;gandurile de ingrijorare nu aduc solutii ci epuizeaza.

CONCENTRAREA PE ASTEPTARILE CELOR DIN JUR - persoana traieste pentru a indeplini visele altora;conteaza mai mult imaginea oferita in exterior .

PROIECTELE SI RELATIILE NEINCHEIATE - nu exista relaxare completa si sentimente de implinire.

ATITUDINEA DE ,,SALVATOR" - persoana nu refuza nici o solicitare;se simte vinovata daca nu ajuta si ca urmare ajunge la epuizare.

OBSESIA TRECUTULUI - persoana petrece mult timp concentrata pe evenimente din trecut(pierderi,regrete) si nu mai are energie suficienta pentru prezent si viitor.

joi, 18 iunie 2009

Cand mergem la psiholog?

-cand apar sentimente de tipul:nefericire,tristete profunda,teama nejustificata,confuzie,ingrijorare,nesiguranta,dezamagire etc.;

-cand relatiile cu cei din jur sunt afectate:probleme cu partenerul,cu copiii,cu parintii,cu colegii;


-cand apar simptome chiar daca in urma analizelor medicale nu s-au depistat boli:insomnii,ameteli,transpiratii,schimbari rapide de dispozitie,plans greu de stapanit,senzatie generala de disconfort si neputinta,senzatii de sufocare etc.;
-cand exista nemultumire de sine,lipsa de vointa,incapacitate de a face fata stresului,dificultati in organizarea timpului si in luarea de decizii;
-cand au existat traume in trecut:copilarie intr-un mediu dezorganizat,decesul neasteptat al unor persoane dragi,divortul parintilor,abuzuri fizice si emotionale etc.;

marți, 16 iunie 2009



CABINET INDIVIDUAL DE PSIHOLOGIE ADRIANA STOICA

servicii:

-evaluarea personalitatii si a mecanismelor de adaptare;

-consiliere si terapie suportiva in situatii de criza existentiala(deces,divort,somaj,etc);

-interventii specifice pentru adulti/copii cu nevoi speciale(dizabilitati,autism,ADHD);

-optimizare si dezvoltare personala,autocunoastere(ex:cand exista emotivitate crescuta si dificultati de integrare intr-un grup);

-consiliere specifica obiectivelor medicale(cresterea aderentei la tratament,confruntarea cu conditia de boala,modificarea stilului de viata);

-consiliere psihologica in scopul preventiei si remiterii problemelor emotionale,cognitive si de comportament(depresie,anxietate,atacuri de panica,anorexie,bulimie,toxicodependente,senzatii generale d disconfort);


organizarea de programe de grup,la cerere, pentru:

-autocunoastere si dezvoltare personala;

-optimizarea relatiei parinti/copii/adolescenti;

-antrenamentul abilitatilor de comunicare;

-dezvoltarea creativitatii si expresivitatii personale.
Programarile se fac numai telefonic la : 0726 183806
Pentru informatii suplimentare:consilierepsiho@yahoo.com